Este final de an si va intreb cum arata acesta din punct de vedere al bagajului emotional pe care-l duceti in fiecare zi?
In acesta perioada a anului va propun sa renuntati la tot ceea ce nu va este de folos si sa revizuiti atent ceea ce doriti sa luati din acest an 2015, cu dumneavoastra, pentru ca aceasta calatorie care bate la usa spre Noul An 2016, sa fie una usoara si speciala!
Faptul ca noi avem asupra noastra un bagaj emotional consistent oriunde ne ducem, ne face sa ratam ocaziile care ne ies in cale, sa fim mai putin disponibili si receptivi si riscam sa nu fim prezenti in momentul de fata. Bagajele emotionale pe care le purtam pot fi ale noastre sau ale altor persoane si se manifesta sub diferite forme: temerile noastre, amintirile, barierele pe care ni le punem, criticile, convingerile personale care ne solicita tot atata energie precum un bagaj fizic pe care il purtam. Asadar, cheltuim multa energie pentru a transporta aceste bagaje obositoare de colo-colo, zi de zi. Ele devin impovaratoare atat pentru noi, cit si pentru cei din jurul nostru.
Cum ne putem da seama ca ducem cu noi un bagaj emotional istovitor?
Iata citeva semne specifice: mintea este agitata, esti iritabil, inima e incarcata si blocata, ai asteptari nerealiste, te simti mereu nedreptatit, impovarat, esti mereu nemultumit, in conflict cu tine si lumea, alimentatia este dezordonata etc.
Va invit ca in noul an, sa calatoriti cu bagaje putine, de dimensiuni mici pentru a va simti liberi si pentru a atrage experiente fericite in viata dumneavoastra.
Iata un exemplu graitor: cand urcam in avion, printre primele intrebari care se pun este: daca alta persoana te-a rugat sa iei bagajul ei cu tine. Este foarte important sa raspundem negativ la aceasta intrebare, deoarece lucrurile altora pot dauna. Daca raspundem afirmativ, trebuie să renuntam la bagajele straine sau riscam sa nu urcam la bord. Acelasi principiu se aplică si pentru bagajele emotionale sau psihice. Asa cum acceptarea de a lua bagajul altcuiva in avion ne poate pune in pericol libertatea, tot astfel, acceptarea bagajului emotional al altei persoane ne poate priva de libertate emotionala, psihica.
Adesea ne obisnuim cu bagajele emotionale, nu ne mai dam seama ca le ducem cu noi si in consecinta intervin adesea cei din imediata apropiere cu intrebari incomode de genul: “Ce se intampla cu tine?, “ Te simti bine?”
Cum stim ca ducem cu noi bagaje vechi? E simpul si la indemana: starea de spirit din timpul zilei este cea care ne oglindeste incarcatuta emotioanala si psihica!
Cum ne simtim cind ne ducem la culcare dupa o zi obisnuita? fericiti sau obositi, morocanosi, plin de resentimente, maniosi, fara vlaga? Daca va simtiti inima usoara, e semn ca in acea zi ati calatorit fara prea multe bagaje. Daca insa, ati avut o inima incarcata acest lucru indica un bagaj voluminos si sunt de parere ca ar trebui sa faceti putina ordine in valiza cu emotii.
Nu uitati: singurul care poate decide cum sa fie calatoria sa in acesta viata, in acest nou an, sunteti dumneavoastra!
Incepeti propria lista cu exemple de bagaje in exces la care sa renunti la acest sfarsit de an:
atitudinea defensiva
convingerea ca sunteti cineva foarte special sau din contra, nesemnificativ
dezamagiri
judecarea celorlalti
lamentari, plangeri, critici
neexprimarea dorintelor
nerabdarea
privirea vietii intr-o nota negativista
schimbari de planuri etc.
Este important sa renuntam la atitudinile toxice din comportamentul nostru daca dorim sa urcam pe o vibratie superioara a existentei noastre si sa ducem singuri acest bagaj prin asumarea poverii.
Cea mai simpla modalitate de a ne despovara este practica detasarii.
Spune-ti-va pur si simplu cu voce tare: „Renunt la…”, iar apoi renuntati!
Craciun fericit si armonie in familie!
Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
psihologterapeutbv@gmail.com