Dragi cititori, în acest număr vă invit să aflam cum putem preveni astenia de primăvară și să o tratăm adecvat.
Astenia de primăvară poate fi vazută ca o stare de oboseală şi slăbiciune fizică apărută la trecerea dintre anotimpuri.
Una din 10 persoane este afectată de astenia de primăvară.
Cauze și manifestări ale asteniei de primăvară:
Modificări de temperatură, luminozitate, presiune atmosferică, modificarea condițiilor atmosferice, lipsa de vitamine și minerale, lipsa de mișcare în anotimpul rece.
Simptome principale ale asteniei de primăvară:
Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, tulburări de memorie, de atenție și concentrare, ne simțim mai lipsiți de vlagă, obosiți, avem o stare de rău, somnolență diurnă, dureri de cap, tulburări de dispoziție, insomnie, ne plîngem de lipsa tonusului muscular, suntem mai nervoși, apatici, avem dureri musculare, scăderea formei fizice, apetit dezechilibrat, stare de melancolie sau de tristețe însoțită și de iritabilitate, anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete.
Semnele clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care ne făceau plăcere, inclusiv o scăderea libidoului. La persoanele sedentare astenia se poate manifesta mai puternic, iar lipsa de energie și oboseală îi afecteză mai mult pe cei care suferă de boli cronice.
Prevenirea asteniei de primăvară:
Dacă este ignorată, se poate instala o formă ușoară de depresie, iar cazurile mai severe sunt asociate cu deficiențe de vitamine și minerale, motiv pentru care prevenirea ei este soluția cea mai bună, mai ales în cazul în care și în anii trecuți ați manifestat simptome specifice schimbării de anotimp. Modalitățile de prevenire a asteniei de primăvară se referă la actualizarea și revenirea după anotimpul rece la un mod de viață sănătos, cît și ajutarea organismului cu suplimente alimentare care conțin vitamine și minerale necesare refacerii organismului.
Așadar, vă propun să evitați mâncărurile grase, prăjite, cele cu un conținut ridicat de carbohidrați, dulciurile bogate în zahăr, produsele alimentare care conțin făină albă și să adoptați o alimentație echilibrată, exerciții fizice, petrecerea timpului în aer liber, socializare. Toate acestea ajută ca procesul de “hibernare” să se diminueze și starea noastră de spirit să se imbunătățească considerabil de la o zi la alta.
Cum putem combate astenia de primavară:
Femeile sunt mai predispuse la astenia de primăvară decât bărbații, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbările hormonale care vin o dată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii.
În concluzie, vă propun câteva modalități utile de combatere a asteniei de primăvară pe langă cele amintite mai sus: terapie cu plante - să folosim plantele care ne ajută în mod natural să ne creștem nivelul de energie, vitalitatea psihică și fizică; reflexoterapia, masajul terapeutic și nu în ultimul rând o vizită la psiholog sau psihoterapeut poate fi de folos pentru a pași cu resurse crescute în acesta primăvară.
Vă doresc ca acest articol să vă ajute să țineți la distanță astenia și să vă bucurați din plin de primăvară!
Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
psihologterapeutbv@gmail.com