Ce este iertarea? Se spune că: “atunci când iertăm ne schimbăm viitorul”.
Fără îndoială, iertarea de sine şi a celuilalt este un remediu inestimabil pentru minte, suflet şi trup. Iertarea este cea mai importantă dintre arte. Iertarea de sine şi a celuilalt nu este facultativă, ci imperativă, ne îndeamnă să privim în interiorul nostru, să stăm în poziţia de observator, ea ne cere să încetăm să-i mai arătăm cu degetul pe alţii, ca şi când aceştia ar fi cauza suferinţelor noastre, să renuntăm la rolul de victimă, precum şi la beneficiile acestui rol şi să cerem ceea ce ni se cuvine: liniştea interioară.
Deşi corpul nostru este inteligent, el nu poate face diferenţa între o situaţie reală şi gând, reactionând fiecare gând ca şi cum ar fi realitate. Pentru corp, un gând îngrijorat, temător înseamnă „sunt în pericol”, răspunzând în consecinţă, prin: creşterea presiunii arteriale, bătăi mai rapide a inimii, contractarea muşchilor şi accelerarea respiraţiei.
Cum putem aborda iertarea?
Putem începe să iertăm printr-un sentiment de compasiune faţă de cel căruia vrem să-i acordăm iertarea; este important să conştientizam timpul pe care îl alocăm acestei experienţe (s-ar putea să realizăm că îi acordăm foarte mult timp); să întocmim o listă cu trăsăturile negative ale persoanei, apoi să ne imaginăm cum ar fi ca acesta să aibă însuşirile opuse acelor trăsături negative; să privim momentele în care am fost răniţi ca pe nişte evenimente din care am avut de învăţat o lecţie; să schimbăm rolul cu cealaltă persoană: cum ne-am simţi dacă am fi în locul ei? care sunt sentimentele, emoţiile pe care le trăieşte acea persoană?; să povestim experienţa trăită la persoana a III-a; să scriem o scrisoare, fie către noi înşine, fie către cel care ne-a rănit sau cel pe care l-am rănit; sentimentele pot fi uneori exprimate mai uşor în scris. Scrisoarea o putem expedia sau o putem păstra.
Un bun obicei pentru a fi împăcaţi cu noi înşine, cu ceilalţi este să practicăm zilnic, următoarele afirmaţii: Îmi pare rău, Iartă-mă, Te iubesc, Îţi sunt recunoscător.
Vă propun în săptămâna aceasta un exerciţiu de iertare: gândiţi-vă la o persoană cu care aţi avut un conflict mai vechi sau mai nou, alegeţi una din sugestiile de mai sus care vi se potriveşte şi remediati lucrurile pentru un trai în armonie cu sinele şi cu ceilalţi!
Numai bine şi pace în suflete!
Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
psihologterapeutbv@gmail.com