Internetul este o parte importantă a vieții moderne, fără de care mulți nu-și concep existența. Pentru unii este o necesitate, pentru alții o pasiune, sau un mod obsesiv de petrecere a timpului.
Influența internetului este mare atât în sfera în care muncim, cât și în sfera relațiilor personale.
Chiar și în spațiul virtual avem un cod al bunelor maniere care se numește ”Neticheta” însă, aici vă voi detalia câteva reguli esențiale de care ar trebui să ținem cont când conversăm pe internet, rămânându-vă să aprofundați ”codul bunelor maniere pe internet” într-o lectură privată.
Atunci când scriem un mesaj unui internaut e important să ținem cont de: modul de scriere, ortografia, diacriticele, să scriem cuvintele corect gramatical, să lasăm spații între cuvinte, să folosim un limbaj nonviolent, să ne comportăm cu cei cu care conversăm pe internet tot așa cum am dori să se comporte ei cu noi.
Să ne salutăm așa cum o facem în viața de zi cu zi; să ne prezenăm, să fim clari, conciși într-un mesaj, iar la final să utilizăm formula de încheiere.
Atunci când trimitem mesaje oficiale (legate de serviciu) evităm acele stikere cu care este invadat tot internetul.
Recomand utilizatorilor de internet, de rețele de socializare să evite formulele de prescurtare ale cuvintelor (de exemplu: vb în loc de vorbim, sau nb în loc de noapte bună). Acestă modalitate de scriere este lipsită de maniere pentru că, dacă ești dispus să comunici cu mine înseamnă că ai timp pentru acest lucru, iar dacă ai timp fi bun și exprimă-ți gîndurile așa cum se cuvine.
De evitat este și scrierea numai cu majuscule, aceasta fiind tradusă ca folosirea unui ton ridicat și poate crea disconfort persoanei cu care dialogăm. Vă recomand să nu răspundeți la mesaje cînd sunteți nervoși.
La fel de neplăcut este când prietenii de pe Facebook încep să te invadeze cu diferite chemări la jocuri; consider că persoanele care doresc să se joace accesează siteurile specifice, așadar nu este cazul să devenim insistenți, să exagerăm pentru că acest lucru denotă că nu suntem persoane manierate.
Cât privește postarea fotografiilor și etichetarea prietenilor este potrivit să-i întrebăm dacă doresc acest lucru și nu îi deranjează (poate nu doresc să facă public acel eveniment, sau poate nu-i place cum arată în acea fotografie).
Lipsit de maniere și chiar periculos poate fi obiceiul de a face publică, în detaliu, viața noastră privată și socială cu acțiunile noastre prin fotografii explicite și care pot fi folosite împotriva noastră la un moment dat.
Vă sugerez să nu invadați “peretele” prietenului cu diferite postări, preferințe pe care le aveți (muzică, filme, siteuri).
Privind cererile de prietenie cum putem aborda acest aspect? Nu cred că există o regulă de bune maniere care să ne spună că ar fi frumos să acceptăm toate cererile de prietenie mai ales de la persoane pe care nu le cunoaștem. Mai întâi de toate să vă gândiți la securitatea dumneavoastră și vă sugerez să vă informați cu privire la ceea ce postează acea persoană, ce prieteni comuni aveți, ce îl interesează, ce preferințe are, deci să studiați pagina lui de internet și apoi să raspundeți cererii de prietenie.
Și o ultimă chestiune la care aș vrea să mă refer este legată de stările de moment, statusurile pe care le postăm. Astăzi se postează o multime de statusuri care corespund oricărei stări de spirit și de moment: de bucurie prea mare sau de tristețe, sau unui eveniment din viața personală. Nu recomand să postăm și să discutăm des despre evenimentele din viața personală, ci mai indicat ar fi să abordăm în discuțiile noastre evenimente sociale, din arii mai extinse, cu subiecte mai vaste. Dacă totuși se întâmplă să primim multe asemenea statusuri să fim manierați în exprimare, să respectăm opinia cuiva fără a ofensa, a discrimina.
Vă urez viață plină de călătorii inedite și dialoguri manierate atât în spațiul virtual cât și în viața reală!
Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
psihologterapeutbv@gmail.com