Sari la conținut

Sfaturi pentru copii de a ieşi dintr-o situaţie tensionată

Inspectoratul judeţean de Poliţie a demarat o campanie de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sub sloganul "A fi  puternic nu înseamnă a fi  violent!".

Tendinţa tinerilor de a-şi demonstra "superioritatea" în cercul de prieteni sau în colectivitatea în care învaţă  se transformă nu de puţine ori în acte de violenţă, care generează la rândul lor reacţii necontrolate şi uneori chiar tragedii.
Dacă nu se  intervine la timp asupra cauzelor  care stau  la  baza comportamentului violent, acest tip de atitudine este  de regulă "copiat" de ceilalţi membri ai colectivităţii, rezultatul fiind o alterare a regulilor de convieţuire  socială şi,  în cele din urmă, încălcarea normelor juridice şi comiterea  de fapte  antisociale.
Pentru a evita astfel de situaţii, este nevoie ca orice persoană să cunoască şi să utilizeze  modalităţi de dezamorsare sau stingere a agresivităţii.
Iată câteva sfaturi pe care le oferim copiilor şi tinerilor,  sfaturi care  odată  urmate îi pot feri  pe  aceştia  de implicarea în conflicte:
1. Manifestaţi întotdeauna o atitudine  pozitivă şi o stare de înţelegere faţă de cei  din jur!
2. Într-o conversaţie, nu vă impuneţi cu forţa punctul de vedere! Nu uitaţi faptul că o vorbire calmă şi convingătoare este o metodă inteligentă de a schimba  părerea celorlalţi participanţi la  discuţie.
3. Nu jigniţi niciodată  persoanele din jurul vostru. Vă veţi crea o imagine negativă şi, la un  moment dat, veţi fi marginalizaţi de ceilalţi membri ai grupului.
4. Adoptaţi un comportament prietenos şi altruist faţă de orice  persoană. Veţi fi percepuţi ca persoane de încredere şi veţi fi apreciaţi de cei  din jur.
5. Nu manifestaţi frică sau spaimă în faţa situaţiilor tensionate. Zâmbiţi, păstraţi-vă stăpânirea de sine şi renunţaţi la discuţii conflictuale. Nu uitaţi de zicala "Cel mai deştept cedează!"
6. Dezamorsaţi tensiunea printr-un gest de împăcare, care nu înseamnă cedare în faţa  "adversarului" ci o bună capacitate de  gestionare a unor  astfel de situaţii.
7. Nu vă lăsaţi niciodată umiliţi de alte persoane şi sancţionaţi-i pe cei care fac astfel  de lucruri cu cei mai mici sau mai slabi decât ei.
8. Dacă sunteţi totuşi implicaţi într-un conflict, prin conversaţia pe care o purtaţi cu adversarul încercaţi să-l faceţi conştient de starea sa agresivă şi consecinţele  pe care  le  va  suporta în cazul  unei  agresiuni.

Comentarii

Ultimă oră