Unităţile sanitare din Săcele şi Codlea au decizii favorabile din partea instanţelor judecătoreşti, ce le permit redeschiderea, iar acestea sunt executorii, chiar dacă atacabile cu recurs, şi trebuie puse în aplicare. Cu toate acestea, de patru luni, investiţii de aproape 100 de miliarde de lei zac nefolosite şi zeci de mii de pacienţi sunt puşi pe drumuri pentru a se căuta de sănătate.
De la 1 septembrie. Reamintim că magistraţii Curţii de Apel au suspendat marţi hotărârea de guvern prin care se decidea nefinanţarea Spitalului Municipal Codlea, ceea ce echivala cu închiderea lui, ca şi pe cea privind transformarea lui în cămin de bătrâni. Decizia instanţei este valabilă până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei pe fond, primul termen pentru aceasta fiind fixat în 28 septembrie. Ministerul Sănătăţii a anunţat imediat că face recurs, dar sentinţa fiind executorie, trebuie pusă imediat în aplicare şi este valabilă până ce se va emite o altă hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care să se decidă sau nu anularea acelor două HG suspendate acum. Codlenii speră ca spitalul să fie redeschis chiar de la 1 septembrie.
Dificil de pus în practică. Pe de altă parte, tot marţi a ieşit la iveală că şi Primăria, Consiliul Local şi Spitalul Municipal Săcele au obţinut în instanţă suspendarea HG 345/2011 privind aprobarea pentru anul 2011 a Raportului comisiei de selecţie a unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare. Totuşi, nici spitalul săcelean nu a fost redeschis, la două săptămâni de la sentinţa pronunţată de magistraţii Judecătoriei Braşov. Primarul Radu Nistor a motivat că sentinţa nu este definitivă, Ministerul Sănătăţii iniţiind deja recursul. Managerul spitalului, dr. Teodora Crăciun spune că sunt şi alte dificultăţi: „Personalul a fost deja redistribuit, este greu să-i aduci înapoi, dar sperăm ca, în curând, să putem redeschide spitalul, întrucât şi în cazul nostru, sentinţa, pe care încă nu am primit-o, este executorie. Depinde cât de mult vrea domnului primar să redeschidă spitalul".