Sari la conținut

Spitalul din Săcele va avea doi roboţi pentru tratarea infecţiilor

spitalul-din-sacele-va-avea-doi-roboti-pentru-tratarea-infectiilor-

Spitalul din Săcele este unul din puţinele din ţară care va avea doi roboţi pentru tratarea infecţiilor nosocomiale.

Primarul municipiului Săcele spune că a semnat actele pentru achiziţionarea celor doi roboţi, prin intermediul unui program guvernamental.

Roboţii costă 2,1 milioane lei, însă 90% din sumă este suportată de Ministerul Sănătăţii, iar Primăria Săcele va plăti doar 210.000 lei. „Ştiu că până la această oră doar câteva spitale din România au cumpărat acest tip de roboţi – e vorba de Spitalul Municipal Făgăraş şi îi felicit pentru acest lucru... şi cred că două sau trei spitale din Bucureşti. Iată că şi noi, Spitalul Municipal Săcele, împreună cu Primăria Săcele, am demarat această procedură şi credem că, undeva, până la sfârşitul anului, vom avea livraţi aceşti roboţi, cu tot ce înseamnă echipamente adiacente”, a explicat primarul din Săcele, Virgil Popa.

Au trecut doi ani de la redeschidere


  Spitalul din Săcele a împlinit doi ani de când a fost redeschis. Primarul Virgil Popa spune că anul dinaintea redeschiderii spitalului a fost unul extrem de dificil din cauza fondurilor cheltuite şi a presiunii care exista pe autorităţi, însă cei doi ani de când unitatea funcţionează au fost şi mai dificili. „Am început acum doi ani, cu spitalizare de zi, a urma spitalizare continuă şi sigur, noi specialităţi în cadrul Spitalului Municipal Săcele. Un proiect ambiţios, un proiect de suflet, un proiect care continuă şi la ora actuală şi sigur că, avem proiecte mari şi în viitor”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.


  Din iulie 2017 şi până acum, spitalul a avut 40.000 de pacienţi, care au degrevat o parte din activitatea Spitalului Judeţean Braşov.

Noi specializări: oncologie, neurologie şi diabet


   „În acest moment, 24 de specialităţi sunt în unitatea medicală. Avem pediatria cu spitalizare continuă, secţia de interne cu spitalizare continuă, am extins activitatea medicală astăzi, la doi ani de la redeschidere, cu inaugurarea a 12 paturi pentru bolnavi cronici şi de asemenea, 3 specialităţi care au fost foarte solicitate în ultima perioadă, oncologia, neurologia şi diabetul”, a explicat managerul Spitalului Municipal Săcele, economist Rodica Pîrvan.


    Activitatea spitalului a crescut treptat şi s-a ajuns la un număr 35 de paturi pentru spitalizare continuă şi 28 de paturi pentru spitalizare de zi, însă se efectuează servicii şi în ambulatoriul de specialitate.

„Avem deschise trei compartimente cu spitalizare continuă: pediatrie, interne şi boli cronice, există două linii de gardă, atât pe medicina internă, cât şi pe pediatrie, iar pentru specialităţi medicale, obstetrică-ginecologie, endocrinologie, gastroenterologie şi oftalmologie, ORL, există ambulatoriul de specialitate, precum şi spitalizare de zi”, a detaliat directorul medical al spitalului, Ionuţ Poinăreanu.


   Recent, o parte din activitate a trecut la câteva clinici din oraş, astfel că spitalul se va putea dezvolta în perioada următoare şi mai mult.


   Clădirea în care funcţionează spitalul din Săcele a fost construită în 1936 şi a funcţionat ca tabără pentru elevii unui colegiu bucureştean. După Al Doilea Război Mondial, statul a naţionalizat clădirea şi acolo a funcţionat Spitalul Municipal.

Comentarii

Ultimă oră