Un braşovean practică, pe lacul îngheţat de la Dumbrăviţa, un sport intitulat kitebording.
Din cauza frigului, există o întârziere a migraţiei şi a cuibăritului păsărilor. Asta spun specialiştii care studiază zburătoarele, şi vorbim în special de cele de apă. Lacul de la Dumbrăviţa este îngheţat complet, ceea ce face ca migratoarele să nu aibă cu ce să se hrănească. Dacă pentru păsări acest lucru este dăunător, există însă turişti care se bucură din plin de gheaţă şi practică pe lac un sport intitulat kitebording. Iuliu Miklos este un braşovean îndrăgostit de natură şi din acest motiv petrece foarte mult timp în aer liber. Cu ajutorul unui zmeu şi a unor schiuri mai mici. Aşa îşi începe bărbatul fiecare zi de iarnă, practicând kitebording. “Folosim forţa vântului şi tehnica picioarelor. Cam asta e. O definiţie plastică şi frumoasă a cuvântului kitebording este următoarea: dansul zmeului cu vântul” a declarat Iuliu Miklos.
Chiar dacă sportul acesta este practicat acum pe un lac îngheţat, Iuliu Miklos nu se teme că gheaţa s-ar putea rupe. “De la 12 cm, gheaţa lacului poate ţine şi un camion” a spus Iuliu Miklos. Pentru cei interesaţi de acest sport, la Braşov există o şcoală de kiting, fondată de Marian Bobe.
Ce este kitingul. Kiting este sportul care utilizeaza un zmeu pentru a tracta un rider ce se poate deplasa folosind diferite mijloace de locomotie. Ca mijloace de locomotie pot fi folosite : schiuri, snowboard, kiteboard (o placa de apa asemanatoare cu cea de windsurf), role off road (role cu roti mari pentru a se putea rula cu ele pe camp), mountainboard (un skateboard dar cu roti mari), sau un buggy (un vehicul mic, triciclu, cu roata de fata orientabila cu picioarele). Ridicat in aer atunci cand bate vantul, kite-ul dezvolta o forta de tractiune suficient de mare incat sa permita rider-ului sa navigheze pe loc plan, la deal, la vale sau chiar sa faca salturi spectaculoase.
Kiting-ul se poate practica in orice anotimp, iarna pe zapada folosind schiurile sau snowboardul iar vara pe apa, pe iarba, sau pe nisip, folosind kiteboard-ul, mountainboard-ul, rolele off road sau buggy-ul. Kiting-ul se adreseaza in egala masura atat baietilor cat si fetelor, iar in ceea ce priveste varsta, aproape ca nu exista limite. L.N&L.A.