Din ce în ce mai mulţi braşoveni din evidenţele Casei se aleg cu poprire pe pensie, pentru diferite debite neachitate, sumele fiind şi ele tot mai mari. Câţiva dintre aceşti pensionari sunt executaţi pentru datorii de miliarde de lei vechi, scrie presa locală.
Un pensionar braşovean are poprire pentru o datorie de 6,7 miliarde de lei vechi. Pe locul al doilea se află un pensionar cu un credit neachitat cu sold de 346.193 de lei (3,46 miliarde de lei vechi). Topul pensionarilor „miliardari” în… datorii s-a schimbat luna trecută, când pe locul al treilea a ajuns un vârstnic căruia i se fac reţineri din pensie pentru un împrumut nerambursat în valoare de 246.000 de lei (2,4 miliarde de lei vechi). Imediat după podium, se clasează un braşovean care mai are de restituit 135.000 (1,35 de miliarde) de lei, de data aceasta fiind vorba de un contract de leasing.
În câţi ani s-ar rambursa
Pensionarul cu debitul record ar trebui să mai trăiască cel puţin 38 de ani, plătind lunar 1.425 de lei din indemnizaţie, sau 55 de ani, dacă i se reţine doar o treime. În schimb, braşoveanul aflat pe locul al doilea în topul datornicilor care au poprire pe pensie ar trebui să mai trăiască… 181 de ani pentru a putea achita din indemnizaţia de doar 476 de lei creditul bancar ajuns la sold de circa 346.000 de lei (3,46 de miliarde de lei vechi). Pe locul al treilea a urcat pensionarul cu un împrumut nerambursat în valoare de 246.000 de lei (2,4 miliarde de lei vechi), luat de la Banca Transilvania. Datornicul are o pensie de 1.367 de lei net, fiind nevoie şi în cazul său de „doar” 24 de ani pentru plata datoriei
În total la Braşov, aproape 1.600 de vârstnici primesc pensii diminuate, după ce au făcut credite la bănci sau la CAR pe care nu le-au mai putut rambursa, au pierdut procese, nu şi-au achitat întreţinerea, taxele, impozitele sau au girat persoane care nu şi-au achitat datoriile. Numărul de popriri pe care sunt nevoiţi să le aplice pe veniturile pensionarilor a crescut cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut. (A.G.)