Ultima eclipsă de Lună din acest an va putea fi admirată din România miercuri dimineață. Acest fenomen spectaculos, cunoscut sub numele de eclipsă parțială de Lună, va putea fi observat pe un cer senin în mai multe părți ale lumii. În America de Nord și America de Sud, eclipsa va fi vizibilă marți seara, iar în Africa și Europa, inclusiv în România, ea va putea fi văzută miercuri dimineața.
Conform informațiilor furnizate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, la București Luna va fi vizibilă chiar când începe să iasă din penumbra Pământului. Eclipsa va începe în România la ora 3:39 dimineața și se va încheia la ora 7:05. Momentul de maximă intensitate, când eclipsa va fi cea mai vizibilă, va fi la ora 5:44.
O eclipsă parțială de Lună are loc atunci când Pământul se află între Soare și Lună, iar o parte din umbra Pământului se proiectează pe suprafața Lunii. Această umbră face ca o parte din Lună să pară întunecată, în timp ce restul rămâne vizibil.
NASA explică faptul că alinierile dintre Pământ, Lună și Soare, care duc la producerea eclipselor, se întâmplă de obicei de patru până la șapte ori pe an. Această eclipsă de Lună este a doua și ultima din 2024. Prima eclipsă a avut loc în martie, dar a fost o ușoară întunecare a Lunii. Tot anul acesta, în aprilie, a avut loc o eclipsă totală de Soare, care a întunecat o parte din America de Nord.
Un lucru interesant legat de eclipsele de Lună este că nu necesită o protecție specială a ochilor, spre deosebire de eclipsele de Soare. Oricine poate privi fenomenul în siguranță cu ochiul liber. Cei care doresc să vadă detalii mai clare pot folosi binocluri sau telescoape pentru o experiență mai apropiată.