Sari la conținut

ULTIMA ORĂ! Cutremur în SISTEMUL BANCAR din România. Ce trebuie să ştie, începând de astăzi, toţi cei care au CREDITE la bănci

ultima-ora-cutremur-in-sistemul-bancar-din-romania-ce-trebuie-sa-stie-incepand-de-astazi-toti-cei-care-au-credite-la-banci

O clientă a unei bănci comerciale a obţinut, în premieră, în instanţă, convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, plus o majorare de 10%.

Este vorba despre o decizie irevocabilă a Tribunalului Galaţi,  anunţată pe o reţea de socializare de avocatul Gheorghe Piperea.

Pe scurt, dacă împrumutul a fost acordat în 2007, la un curs de 1,8 lei pentru un franc elveţian, înseamnă să acel credit a fost îngheţat la un curs de 2 lei pentru un franc elveţian. În prezent, la BNR un franc elveţian este cotat la 3,66 lei. Instanţa din Galaţi a decis şi anularea clauzei de comision de risc, pe motiv că este abuzivă.

“Ca să fie lucrurile clare - şi entuziasmul meu explicabil - decizia este i-re-vo-ca-bi-lă. Este vorba, deci, de un precedent care va fi greu de 'răsturnat' în celelalte procese, inclusiv în procesele gestionate de noi, în care sunt angrenaţi 2.400 de reclamanţi - consumatori, contra unui număr de 11 bănci pârâte”, a comentat avocatul Gheorghe Piperea.

Reprezentanţii Volksbank, banca la care are creditul clientul din Galaţi, spun că este vorba despre "o eroare”.

"Este vorba despre o eroare. Litigiul nu a avut ca obiect denominarea creditului la cursul de la data acordarii, ci a vizat clauzele din contractul semnat cu clienta. De aceea, instanţa a şi dispus suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar", se arată în răspunsul transmis gândul de reprezentanţii Volksbank.

În prezent, la o bancă medie, există în jur de 2.000-3.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni sau în dolari, majoritatea acestor credite fiind luate în perioada 2007-2008.

Creditele în franci elveţieni ale populaţiei înregistrau restanţe de echivalentul a 1,6 miliarde de lei, echivalentul a 360 milioane de euro, cu o treime sub nivelul din iunie, determinante pentru această mişcare bruscă fiind vânzările de neperformante şi scoaterea din bilanţuri a creditelor fără şanse reale de recuperare provizionate integral, notează Ziarul Financiar.

Comentarii

Ultimă oră