Braşoveanul Leonard Orban, fratele deputatului liberal Ludovic Orban, este favorit la conducerea viitorului minister pentru absorbţia fondurilor europene, structură ce va fi înfiinţată până la finele lunii septembrie.Leonard Orban este în prezent consilier prezidenţial.
Contribuţii de patru ori mai mari decât fondurile cheltuite. Într-un interviu dat ieri la un post de radio, Leonard Orban a refuzat să comenteze posibila sa numire în fruntea unui nou Minister al Fondurilor Europene, care urmează să fie înfiinţat de guvern în această toamnă. A vorbit însă despre ce ar trebui să facă un astfel de minister. „Rolul principal al acestui minister şi al ministrului responsabil ar trebui să fie de coordonare. Nu e vorba de a prelua programele operaţionale care există la diferite ministere, ci o coordonare pe orizontală. Mă refer aici la chestiunile de achiziţii publice, unde sunt de departe problemele cele mai mari, la chestiunile legate de capacitatea administrativă, chestiunile strategice legate de negocierea politicii de coeziune în viitoarea perspectivă financiară a Uniunii”, a declarat Orban. În prezent, România contribuie cu fonduri de patru ori mai mari comparativ cu cât cheltuieşte anual din fondurile structurale puse la dispoziţie până în 2013.
Alţi posibili miniştri. Înfiinţarea unui astfel de minister presupune proceduri destul de complicate, având în vedere că se schimbă structura Guvernului, proiectul urmând să fie supus votului din Parlament. Dacă s-ar înfiinţa, noul minister va avea de gestionat cele mai mari sume dintre toate instituţiile existente, având în vedere că în perioada 2007-2013 România are la dispoziţie fonduri structurale în valoare totală de 19,2 miliarde euro. Mai sunt încă sume foarte mari care trebuie alocate, în condiţiile în care la sfârşitul lunii mai rata de absorbţie a ajuns abia la 12,4%. Pe lângă Leonard Orban, numele vehiculate ca posibili conducători ai unui astfel de minister au fost cele ale liderului UNPR Marian Sârbu şi şefului Direcţiei pentru Afaceri Europene (DAE), Bogdan Mănoiu. Astfel de ministere mai există în Polonia şi Bulgaria.
Elena Udrea nu vrea să lase banii europeni din mână. Eventuala instalare a lui Leonard Orban la cârma ministerului pentru gestionarea fondurilor europene constituie un mare motiv de îngrijorare pentru Elena Udrea şi restul miniştrilor Cabinetului Boc cu atribuţii şi control în direcţionarea spre teritoriu a banilor europeni. Cu un superminister în subordine, unde a adunat agenţii, autorităţi şi atribuţii în domeniu de la alte ministere, Elenei Udrea i-ar conveni un coleg mai controlabil decât un om neafiliat politic, tehnocrat şi cu mentalitate de Bruxelles. Şefa MDRT, care controlează acum mai mult de jumătate din fondurile europene, cât şi alţi miniştri, i-au cerut garanţii premierului Emil Boc că nu vor fi călcaţi pe bătături de Orban, căruia ar trebui să i se traseze foarte clar, printr-o HG, limitele de acţiune, susţin surse din cadrul PDL. Conform unor surse din mediul politic, dacă rolul şefului viitorului minister va fi simbolic, este posibil ca Orban să refuze numirea în post.
Şagunist şi absolvent de Mecanică. Leonard Orban s-a născut la data de 28 iunie 1961 în oraşul Braşov, într-o familie mixtă, tatăl său fiind de etnie maghiară, iar mama sa de etnie română. Este fratele lui Ludovic Orban, actual politician PNL, fost ministru al Transporturilor şi viceprimar general al municipiului Bucureşti. În Braşov, a locuit într-un bloc de patru etaje de pe actuala stradă Iuliu Maniu. Tatăl lui a lucrat în Securitate în perioada anilor ’50-’60, apoi la Uzina 2. Are 80 de ani şi locuieşte încă în Braşov. Mama a lucrat la fosta Întreprindere cinematografică. Leonard Orban a absolvit cursurile liceului Şaguna. A absolvit în 1986 Facultatea de Mecanică din Braşov.
Absolvent şi de ASE. A lucrat până în 1989 ca inginer la Întreprinderea de Tractoare din Miercurea Ciuc, apoi la câteva uzine din Bucureşti. Urmează în paralel, între 1987-1992, cursurile ASE. Între anii 1993 şi 2001, Leonard Orban a fost consilier parlamentar pentru afaceri europene şi internaţionale al Parlamentului României. În perioada mai 2001-decembrie 2004, deţine funcţia de negociator şef adjunct cu Uniunea Europeană, pentru ca apoi în perioada decembrie 2004-aprilie 2005 să fie negociator şef al României cu Uniunea Europeană.
Fost comisar european. În anul 2002 a fost decorat de către Preşedintele României, Ion Iliescu, în gradul de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României”, pentru contribuţia adusă integrării în NATO. Din decembrie 2004 este secretar de stat la Ministerul Integrării Europene. În 12 decembrie 2006 este votat, cu largă majoritate, de către Parlamentul European, în funcţia de comisar european. Din 8 martie 2010 este numit în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Nereguli mari la ministerul condus de Elena Udrea. 800 de milioane de euro din fondurile europene destinate României sunt blocate din cauza suspendării impuse de Bruxelles asupra Programului Operaţional Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea. Cauza: numeroasele nereguli la capitolele de achiziţii publice – ceea ce, pentru funcţionarii de la Bruxelles, constituie semnale de corupţie. Chiar ministrul Elena Udrea a admis, acum două săptămâni, că în urma auditului Comisiei, au fost descoperite nereguli în achiziţiile publice la circa 30 la sută dintre proiectele controlate. Procentajul este enorm, câtă vreme, pentru funcţionarii europeni, chiar şi un procent al fraudelor de cinci la sută reprezintă un semnal grav, ce pote duce la blocarea banilor.