Creditare Preţurile reduse substanţial şi accesul la o creditare mai ieftină a trezit din nou apetitul românului pentru achiziţia unei locuinţe. Dacă în anii de criză singurul credit accesibil era prin programul Prima casă, astăzi, creditele standard sau cele prin Banca pentru Locuinţe atrag tot mai mulţi clienţi. Criteriile sunt mult mai flexibile şi se mulează pe buzunarul tuturor, în funcţie de avansul minim de care solicitantul dispune, dar ţinând cont şi dacă acesta mai deţine sau nu o proprietate imobiliară cu scop de locuinţă.
Luând în calcul toate aceste criterii, revista Capital a făcut calculele pentru a prezenta toate variantele de creditare pentru achiziţia unei case. Pentru calcul, am ținut cont de ofertele trimise de bănci la solicitarea noastră la un preţ de achiziţie de maximum 60 de mii de euro. Perioada de creditare luată în calcul este de 30 de ani. De regulă, clienţii care îşi încasează lefurile prin intermediul băncii, au oferte preferenţiale la dobânzi. Însă, în calculul nostru, nu am inclus aceste variante.
Începând cu 2016, plafonul de garanţii va fi mai mic decât cel alocat în acest an, dobânzile vor fi ajustate la nivelul pieţei, iar cei care au luat deja un împrumut „Prima Casă“ nu vor mai putea contracta altul nou cu scopul achiziţionării sau construirii unei locuinţe mai mari sau mai scumpe. Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, faţă de 2,5% în prezent. Ministerul Finanţelor a anunţat, la începutul lunii că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ la 1,5 miliarde de lei, faţă de 2,6 miliarde de lei cât a fost în 2015. Având în vedere că valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ este de aproximativ 178.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) şi că statul garantează 50% din valoarea împrumutului, rezultă că plafonul de garanţii avut în vedere de Guvern pentru anul viitor va fi disponibil pentru acordarea a circa 16.850 de credite.