Pe 4 februarie 2012, Ziua Mondială împotriva Cancerului, Organizatia Mondială a Sănătăţii a demarat o campanie de a încuraja populaţia lumii către un stil de viaţă sănătos, pentru reducerea riscului de cancer. Studiile arată că o treime din decesele prin cancer ar putea fi prevenite prin schimbarea stilului de viaţă – printr-o alimentaţie sănătoasă, exerciţii fizice regulate, renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool.
La acest demers de combaterea a cancerului s-a alăturat şi Fundaţia Hospice Casa Speranţei care oferă îngrijire paliativă adulţilor şi copiilor cu cancer si alte boli grave şi incurabile. In cei 20 de ani de activitate ai Fundaţiei, în serviciile înfiinţate la Braşov şi ulterior extinse în Bucureşti, peste 11.000 adulţi şi copii cu cancer si alte boli grave şi incurabile au primit îngrijiri.
In acest scop, a fost lansată o aplicație pe Facebook World Cancer Day 2012 application, care permite aderarea online la comunitatea internaţională de luptă împotriva cancerului, prin statutul personal Facebook. O campanie similară a fost lansată şi pe mediul de socializare Twitter, în sprijinul Zilei Mondiale de, 4 februarie.
“Cu ocazia Zilei Mondiale, UICC se alătură mesajului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care arată că pînă în anul 2025 putem reduce cu peste 25% numărul deceselor prin cancer”, declară Cary Adams, Director Executiv al Uniunii Internaţionale de Combatere a Cancerului (UICC). “Cancerul nu cunoaşte graniţe, şi de aceea suntem cu toţii responsabili dacă vrem să învingem această boală devastatoare. Împreună putem reuşi”.
Ziua de 4 februarie este în fiecare an un eveniment unic, în care fiecare dintre noi are şansa de a-şi spune cuvîntul în lupta împotriva cancerului, această boală necruţătoare care ne poate afecta pe noi înşine, prietenii sau familia. Suferinţa umană şi impactul economic al cancerului sunt în continuă creştere şi se estimează că numărul persoanelor afectate de cancer va ajunge pînă în anul 2030 la peste 21,4 milioane (aproape dublu faţă de anul 2012), iar aproape două treimi din numărul cazurilor de cancer va fi în tările cu venituri mici şi medii.
Despre cancer
Cancerul reprezinta a doua cauza de mortalitate in lume, iar incidenta acestei boli este in crestere. In fiecare an in lume sunt diagnosticate peste 12,7 milioane de cazuri noi, si 7,6 milioane de persoane decedeaza suferind de aceasta boala. Studiile arata ca 30-40% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite si o treime ar putea fi vindecate daca ar fi diagnosticate la timp si ar beneficia de tratament.
Exista aproximativ 200 de tipuri de cancer. Ca si multe alte boli, cancerul are cauze multiple. Cu toate acestea prin influentarea stilului de viata si evitarea unor factori de risc ambientali, unele cancere pot fi prevenite. Pentru mai multe informatii accesati www.worldcancerday.org/prevention.
Stiati ca...
· 1 din 3 cazuri de cancer ar putea fi pevenit?
· Cancerul costa economia mondiala mai mult decit oricare alta boala?
· Cancerul ucide mai multe persoane decit SIDA, malaria si tuberculoza la un loc?
· 60% din decesele prin cancer de sîn sunt în ţările în curs de dezvoltare?
· In Romania cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de stomac, plamin, sin, col uterin, colon
· Romania este pe locul I in Europa in privinta cancerului de col uterin, cu o incidenta de 2 ori mai mare decit cea din tarile Central si Est europene, si de 6 ori mai mare decit media europeana. (L.A.)